Vakantie of geen vakantie
Omdat we thuisonderwijs geven kunnen we de vakanties ook zelf plannen. We zijn niet gebonden aan een regio of aan feestdagen. Het is dat in mijn agenda staat dat het vakantie is en welke regio, anders zouden we het niet eens weten! Meestal kijk ik naar hoe de jongens het doen, of we even een paar dagen vrij nemen. Met maximaal een week. Langer zou zeker kunnen hoor! Maar wij genieten in de zomer enorm van wat extra vrije tijd.
Ik was vorige week begonnen met de eettafel schuren en opnieuw vernissen. Dit betekende dat er 6 uur lang niemand aan de tafel mocht. En dat dan keer 3 aangezien er zeker 3 lagen op moesten. Een goed moment voor vakantie dus!
De jongens denken dan altijd dat ze vrij zijn, maar eigenlijk begint het dan pas! Ja, ze zijn vrij van hun werk uit boeken, maar er is nog zoveel meer te leren.
Er moesten ook nog deurtjes in een kast komen. Dus hop, Fabian aan het werk gezet. Samen pak geopend, beschrijving gelezen, materialen gezocht en bouwen maar. En aangezien we 12 deurtjes hadden konden ze allemaal meehelpen. Iets wat ze maar al te graag doen. Verder hadden we ook een nieuw sensory tafeltje voor Caspian en Florian gekocht. Deze moest ook nog in elkaar. Plus het krukje!
Maar ook de was ging gewoon door. Dit kan ik ook prima overlaten aan de jongens. Normaal doe ik het wel, maar ze vallen graag in. Met een beetje begeleiding en hulp bij de spullen pakken, hebben ze zo een wasje aan.
Dan heb je ook nog het stofzuigen of de vaatwasser inruimen. De was moet in de droger en daarna gevouwen worden. Eten moet gemaakt worden. Allemaal van die dingen die ze dan ook doen. En super leerzaam. Buiten een stukje zorg is er ook een verantwoordelijkheid die erbij komt kijken. Natuurlijk doet een ieder de klusjes op zijn nivo. En daar sturen we bij waar nodig. En soms betekend het ook dat we iets 2x moeten doen. Zeker als onze 3 jarige Caspian meehelpt.
Nu kun je veel leren tijdens al deze klusjes. Ligt er natuurlijk aan wat je doet, maar denk eens aan links en rechts oefenen. (Draaien van de wasmachine knop). Of de was sorteren op kleur of op soort. Maar ook het instellen en aflezen van de etiketten van kleding en de wasmachine (getallen en pictogrammen). In de zomer sorteert onze Caspian altijd de knijpers op kleur en hangt deze aan de was. Motoriek check!
Bij het maken van de kast komt er techniek kijken, het lezen van het bouwplan, het opvolgen van de stappen, het beeld vertalen naar handelen. Het hanteren van de boormachine en als het klaar is moeten ze kritisch kijken naar het resultaat. Zijn ze tevreden of moet er nog iets verandert worden.
Niet te vergeten het eten maken en tafel dekken. Ze helpen geregeld mee, maar nu wisten ze dat ze mij hielpen doordat ik weinig tijd had. Daar kun je natuurlijk veel aan koppelen. Gewichten en tijden aflezen. Maar ook komt er science bij kijken. Tijden het vlees bakken kun je regenwolken maken in je pan. En het is heel simpel! Gewoon je eten aanzetten en de deksel erop doen. Eerst zie je soort wolken verschijnen. Dit is maar kort dat je het kan zien. Het vocht uit je eten verdampt. Daarna slaat het aan tegen de deksel en als het veel is krijg je druppels die weer naar beneden vallen. Voor ons volwassenen vaak vanzelfsprekend, maar voor kinderen o zo leuk.
En dan te bedenken dat er nog tig dingen zijn die je met de verworven informatie kan doen!
De jongens denken dat ze vakantie hebben en niks hoeven te leren! 🤣 yeah sure...
Maak jouw eigen website met JouwWeb